אני נהנה לחלוק עם אחרים את התרשמותי מספרים, וזו הייתה ההשראה לרשימה השנתית הזו. שש סקירות קודמות כללו ספרים של הרבנים אשר וייס, חיים סבתו, יהונתן זקס וסטיבן פרוזנסקי; והוגים או אישי ציבור כמו בנימין נתניהו, גיל טרוי, הנרי קיסינג'ר, נתן שרנסקי ואחרים. הינה הספרים החדשים (בשפה האנגלית) שהיו אהובים עליי ביותר בתקופה האחרונה.
כשהאבנים מדברות: הגילוי המדהים של עיר דוד ומה שאויבי ישראל אינם רוצים שתדעו, מאת דורון שפילמן (סנטר סטריט). זהו סיפור הגילוי מחדש של עיר דוד בירושלים העתיקה, והתגליות העוצמתיות המוכיחות את הקשר ההיסטורי והשורשי של העם היהודי לארץ ישראל. הדיפה משכנעת של המכחישים הפלסטיניים ואחרים, וקריאה מרתקת.
המתקפה על היהדות: האיום הקיומי מגיע מהמערב, מאת גול קלב (פוסט היל). המחבר טוען שהמתקפה על היהדות מהמערב הופכת במהירות לאיום על הביטחון הלאומי של ארה"ב ועל היציבות העולמית. הוא מציע שינוי פרדיגמה – מחויבות מחודשת לציונות הרצליינית כליבת האמונה היהודית, שיכולה גם להגן על היהדות וגם להועיל לעולם.
על דמוקרטיות וכיתות מוות: ישראל ועתיד הציוויליזציה, מאת דאגלס מאריי (ברודסייד). מאריי הוא אחד המגינים הגדולים על ישראל במשך השנתיים האחרונות. הוא מנגיד את הדמוקרטיה הישראלית עם הרודנות, הקיצוניות ואהבת המוות המאפיינות את חמאס ותומכיו המערביים, ומראה כיצד אסלאמיסטים משתמשים באנושיות של המערב כדי להפיץ את התעמולה שלהם. קריאה קשה, מטלטלת והכרחית.
אבן הבונים: כיצד יהודים ונוצרים בנו את המערב – ומדוע רק הם יכולים להציל אותו, מאת מלאני פיליפס (וויקיד סון). הבריטית המבריקה הזו טוענת שהנצרות והציוויליזציה המערבית יכולות לשרוד את הפילוג, ההתדרדרות והדמורליזציה רק אם הן תפקנה לקחים בחוסן ובאמונה מהיהדות וממדינת ישראל. אחרת, נפילתן לחילוניות קיצונית ולברבריות אסלאמיסטית אינה רחוקה.
הקרב על המדינה היהודית: כיצד ישראל – ואמריקה – יכולות לנצח, מאת ויקטוריה קואטס (אנקאונטר). המומחית לביטחון לאומי בממשל טראמפ הראשון (כיום במכון ההריטג') תוקפת את ממשל ביידן על נטישת ישראל ואת המאבק הציוויליזציוני הגדול, וטוענת כמו מלאני פיליפס שאנחנו במלחמה צבאית ותרבותית רחבה יותר שחייבת להיות מוכרעת לא רק למען ישראל, אלא גם למען ארה"ב.
ישראל-פוביה: הגרסה החדשה ביותר של השנאה העתיקה ביותר ומה לעשות בקשר לכך, מאת ג'ייק וואליס סיימונס (קונסטבל). הכותב המעולה הזה (שהיה עורך העיתון היהודי "כרוניקל" בלונדון) מנתח את הסיקור העיתונאי האינטנסיבי, והמוטה על ידי דעות קדומות, של ישראל, שלעיתים קרובות סוטה לאובססיה ולדמוניזציה, ועוקב אחר מקורותיו מהאנטישמיות האירופית של ימי הביניים ומהסטליניזם ועד היום. ספרו הבא, "לעולם לא עוד? כיצד המערב בגד ביהודים ובעצמו", יפורסם בספטמבר.
אסטרטגיית המגן האנושי של חמאס ברצועת עזה, מאת מייג'ר אנדרו פוקס וסלו אייזנברג (מכון הנרי ג'קסון). הדו"ח החשוב ביותר הזה, כמעט באורך ספר, מפרט איך החמאס מנצל את האוכלוסייה האזרחית בעזה כדי לתדלק מלחמת תודעה עולמית נגד ישראל. המחברים מדגישים שהפיכת הנוף העירוני של עזה לשדה קרב, שנועד למקסם נזק אזרחי ולהרוס את הלגיטימציה של ישראל בזירה העולמית, אינו מקרי אלא עקרון יסוד בדוקטרינה הצבאית של חמאס.
הטיטאנים של המאה העשרים: כיצד הם עשו היסטוריה וההיסטוריה שהם עשו, מאת פרופ' מיכאל מנדלבאום (אוקספורד). כאחד מגדולי המומחים במדיניות החוץ של ימינו, מנדלבאום פורש בפני הקורא שמונה דיוקנאות היסטוריים של הדמויות המשפיעות ביותר של המאה העשרים: וודרו וילסון, ולדימיר לנין, אדולף היטלר, ווינסטון צ'רצ'יל, פרנקלין רוזוולט, מהטמה גנדי, דוד בן-גוריון ומאו צה טונג. מרתק וחד.
האיש שרצה להיות מלך: מוחמד בן סלמאן והטרנספורמציה של ערב הסעודית, מאת קארן אליוט האוס (הארפר, יצא ביולי). מבוסס על ראיונות ארוכים ובלעדיים עם נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן (מב"ס) ועשרות מקורביו ומתנגדיו. הביוגרפיה פוקחת העיניים הזו חושפת את אופיו המחושב, השנוי במחלוקת והבטוח של מב"ס. הכותבת, לשעבר מו"ל עיתון "וול סטריט ג'ורנל", שסיקרה את ערב הסעודית במשך יותר מ-45 שנה, מגלה מנהיג סעודי "שהוא גם פטר הגדול וגם איוון האיום" (קיבלתי קטעים מוקדמים מהספר).
הכוח והכסף: ההתנגשויות הגדולות בין מצביאים לבין ענקי התעשייה, מאת טבי טרוי (רגנרי). היסטוריון הנשיאים הידוע הזה לוקח את הקוראים למסע דרך הקרבות הגדולים ביותר בין מנכ"לים (כמו ג'ון ד. רוקפלר, מארק צוקרברג, קתרין גרהאם ואילון מאסק) לבין נשיאי ארה"ב. הספר חושף רשת מורכבת של כוח שבה מנהיגים עסקיים זקוקים לנשיאים ונשיאים זקוקים למנהיגים עסקיים, וכל אחד חייב לפסוע בזהירות או להסתכן בנזק גדול. קריאה מושלמת לרגע הטראמפיסטי הנוכחי.
מי מפחד מהיהודי הגדול והרע: לאהוב את הלקחים של שנאת יהודים, מאת הרב רפאל שור (בברלי האוס). חקירה של אנטישמיות למי שמחפש עולם צודק ומוסרי. שור רוצה שיהודים יעמיקו את מחויבותם היהודית בביטחון ובאופטימיות כתרופה נגד האנטישמיות. סרטו התיעודי החדש "התעוררות טרגית", בכיכובה של פעילת זכויות האדם הערבייה רואן עות'מאן, מבוסס על הספר.
סדרת מאמרים בנושאי תורה, מאת פרופ' נתן אביעזר (כתב). פרופסור זה לפיזיקה תאורטית פרסם ארבעה ספרים מפורסמים בענייני תורה ומדע (ובריאת העולם). כאן הוא מציע 21 דרשות תורניות מבריקות בנושאים שבין קריאת "שמע" ויציאת מצרים ועד לבעייתיות הנבואה.
נולד בתקווה, מאת ד"ר חנה טננבאום (קורן-מגיד). תלמידה חכמה זו בוחנת עקרות במקרא כדי להבין את מקומן של נשים ואימהות, את התפקידים החברתיים והציפיות בחברות הנשלטות על ידי גברים, את הסוגיות של ייחוס, ירושה ועוד. פרקי הספר כואבים ומעודדים לחילופין, עם תובנה פסיכולוגית ותאולוגית עמוקה.
ביער צהוב: סיפורים ומאמרים נבחרים, מאת סינתיה אוזיק (פנגווין רנדום האוס). אוזיק היא הסופרת האמריקאית המכובדת ביותר בימינו ויהודייה בעלת תובנה חדה ונועזת, שעדיין פעילה בגיל 97. כאן היא אוספת מבחר מ-60 ומעלה שנות פרסומיה – נובלות, סיפורים קצרים, מאמרים, ביקורת, שירה ומחזות – המתובלים בתערובת ייחודית של מיתוס, זיכרון, אשליה ופרשנות חברתית עטופה בשפה מרוממת. אני מעלה אותה על נס כמבקרת נוקבת של יחס העולם ליהודים ולישראל, וכחברה אישית יקרה.
יהדות: סיפור אהבה, מאת הרב שלמה ריסקין (קורן-מגיד). באמצעות סיפורים וטיעונים נלהבים, ריסקין לוקח את הקוראים למסע אל "סיפור האהבה הנצחי בין העם היהודי לאלוהיו הרחמן". הוא עוקב אחר שורשי האתיקה היהודית דרך הנרטיבים המקראיים, שלטענתו הם הבסיס לצדק המוסרי ולצדקה, שהם שליחות האומה. במובנים רבים, ספר זה הוא גולת הכותרת של הקריירה והאישיות הייחודית של הרב ריסקין.
פורסם באתר ערוץ 7, בתאריך 26.05.2025.